Enquête

Interesse Citrix bestpratice handboek
 
Bezoekers: 1016673
Afbeeldingen optimaliseren voor Google Image Search PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Alain van Dijk   

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de vindbaarheid van je site in de zoekmachines. Je doet dat onder meer door keywords voor de pagina's te bepalen en deze in de tekst te verwerken. Een gebied dat vaak over het hoofd gezien wordt bij de optimalisatie van een website zijn de afbeeldingen. Ook deze kun je optimaliseren voor Google en ze kunnen zo een bijdrage leveren aan de bezoekersaantallen van een site. Voor sites met veel grafisch materiaal kan dit zelfs een grote bijdrage zijn.

Er zijn enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om je afbeeldingen te optimaliseren en beter vindbaar te maken. Deze bekijken we nader in dit artikel.

Een beschrijvende bestandsnaam kiezen

Veel afbeeldingen hebben een automatisch gegenereerde bestandsnaam meegekregen als ze op het web gezet worden. Je ziet dat bijvoorbeeld veel bij foto's die met een digitale camera gemaakt zijn. Het is veel beter om zelf even een goede beschrijvende bestandsnaam voor het plaatje op te geven. Google Image Search - de zoekdienst voor afbeeldingen van Google - kan veel beter bepalen welke zoektermen relevant zijn voor de afbeelding als de bestandsnaam iets zegt over wat er te zien is op het plaatje.

Bijvoorbeeld: je bent naar het muziekfestival Pinkpop geweest in 2008 en je hebt een foto gemaakt van de band Metallica die je daar gezien hebt. Deze foto heb je vervolgens op je weblog geplaatst. Een goede bestandsnaam voor dit plaatje zou bijvoorbeeld zijn: metallica-pinkpop-2008.jpg. Google Image Search kan met zo'n naam veel meer dan met een bestandsnaam als IMG_1257.jpg.

Een beschrijvend alt attribuut maken

In het alt-attribuut van de afbeelding wil je een goede beschrijving van het plaatje geven met de keywords die er op van toepassing zijn. Het alt attribuut is bovendien nuttig als de afbeelding om wat voor reden dan ook niet weergegeven kan worden. De afbeelding wordt dan vervangen door de tekst in het alt attribuut.

Een voorbeeld van een HTML code voor een afbeelding met het alt attribuut is bijvoorbeeld: <img src="beschrijvende-bestandsnaam.jpg" alt="De beschrijving van het plaatje" />.

Deze alt tekst voor het plaatje wordt ook in de zoekresultaten van Google Image Search weergegeven als iemand een zoekopdracht invoert.

Eventueel een title attribuut toevoegen

Het title attribuut kan gebruikt worden om aanvullende informatie over een afbeelding of andere HTML elementen zoals tabellen en links weer te geven. Je zou het title attribuut kunnen gebruiken als je wat meer uitgebreide informatie over een plaatje wilt toevoegen. Het alt attribuut is daar niet zo geschikt voor, omdat dit bedoeld is voor essentiële informatie die gebruikt kan worden als een vervanging van het plaatje. De alt tekst moet dus eigenlijk kort blijven. In de meeste browsers wordt de inhoud van het title attribuut als een tool tip getoond als je met de muiscursor op de afbeelding gaat staan.

Enhanced Image Search voor Google inschakelen

Google heeft een aantal webmaster tools die erg handig kunnen zijn. Via de Google Webmaster Tools kun je bijvoorbeeld problemen opsporen bij het indexeren van je site (kapotte links, onbereikbare pagina's) en gebruik maken van allerlei statistieken en andere tools. Je kunt toegang krijgen tot de Webmaster Tools als je een Google account hebt aangemaakt.

Eén van de tools is de Enhanced image search. Deze vind je onder "tools" in het menu van de Webmaster Tools. Als je daar de Enhanced image search inschakelt dan kunnen gebruikers labels aanmaken voor plaatjes die op je site staan. Deze informatie wordt dan meegewogen bij het bepalen van de zoekresultaten in Google Image Search. De zoekresultaten kunnen zo verbeterd worden. Het inschakelen van de Enhanced image search kan op deze manier zorgen voor betere resultaten van de afbeeldingen op je site in de Google Image Search.

 
< Vorige   Volgende >