Bezoekers: 1018558
Google introduceert ImageRank voor plaatjesindexering PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door A.D.O. van Dijk   

Wetenschappers van Google claimen een doorbraak op het gebied van image search door patroonherkenning in plaatjes te combineren met het PageRank-algoritme.

Twee Google-onderzoekers zetten ferme schreden op een terrein waar de technologie nog aanzienlijk achterloopt op de realiteit van het web. Terwijl online plaatjes en video de afgelopen jaren een ongekende vlucht namen, zijn zoekmachines nog niet in staat om deze goed te indexeren. Image search is namelijk nog steeds hoofdzakelijk gebaseerd op tekst zoals, titel, metatekst of tags.

Visuele gelijkenis als hyperlink

Informatici Yushi Jing en Shumeet Baluja hebben de indexering van afbeeldingen door zoekmachines nu sterk verbeterd. Ze presenteerden hun bevindingen (pdf, zie ook hieronder) vorige week op het 'WWW2008' congres in Peking zo meldt TechCrunch.

Hun doorbraak ligt in het feit dat ze het bekende en bewezen PageRank-algoritme kunnen inzetten voor plaatjes, iets wat voorheen onmogelijk was. Daarvoor wordt eerst automatische patroonherkenning ingezet die vormen, lijnen, objecten, kleuren en patronen indexeert.

Plaatjesherkenning als zodanig is niet nieuw. Google zelf kocht hiertoe in 2006 Neven Vision, en ook fotozoekdienst Riya claimt geavanceerde gezichts- en patroonherkenning in huis te hebben.

De vinding van Jing en Baluja zit hem in de 'behandeling' van deze index. Afbeeldingen worden vervolgens namelijk geclusterd op basis van gelijkende patronen, en vormen een soort virtuele wolk van onderling gerelateerde plaatjes, patronen of objecten.

De relatie of link tussen twee afbeeldingen is sterker (korter) als de gezochte patronen meer met elkaar overeenkomen. Net zoals PageRank hyperlinks ordent op basis van de populariteit (autoriteit) van een webpagina, rangschikt ImageRank afbeeldingen op basis van visuele overeenkomsten.

Veel relevanter

Uit tests van de onderzoekers blijkt dat ImageRank het aantal irrelevante resultaten bij het zoeken naar plaatjes sterk kan terugbrengen. Levert de huidige plaatjeszoeker van Google gemiddeld 2,82 irrelevante afbeeldingen in de eerste tien resultaten, met ImageRank wordt dat teruggebracht naar gemiddeld 0,47. In de top drie produceert Google nu gemiddeld 0,81 irrelevant plaatje, met ImageRank loopt dat terug tot 0,20.

Update: Volgens de New York Times noemen de onderzoekers hun methode VisualRank, al komt die term in hun artikel niet voor.

Bron : Webwereld

 
Microsoft helpt Interpol met geheime botnet-tool PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door A.D.O. van Dijk   

Microsoft verleent opsporingsinstanties toegang tot een nieuw wapen tegen botnets. Dit maakt gebruik van de Malicious Software Removal-tool, die op miljoenen pc's staat.

De softwaregigant geeft geen inhoudelijke details over de 'botnet-buster', want zelfs het onthullen van de naam zou cybercriminelen al een aanwijzing geven om het te dwarsbomen. De besprekingen tussen Microsoft-medewerkers en opsporingsambtenaren vonden maandag dan ook plaats achter gesloten deuren.

Besloten bijeenkomsten

De tool bestaat uit software plus data van de 450 miljoen pc-gebruikers die de bij Windows verscheepte Malicious Software Removal-tool hebben geïnstalleerd. Hiermee zouden opsporingsdiensten een beter beeld krijgen van de security-status van Microsoft-gebruikers, zegt Tim Cranton van Microsofts World Wide Internet Safety-programma's. 'Het is een soort botnet inlichtingendienst', aldus Cranton.

Veiligheidsexperts van Microsoft analyseren aangetroffen malware om een beeld te krijgen van de acties van botnets. Deze informatie kan gebruikt worden door opsporingsdiensten, zegt Cranton. Microsoft werkt al vier jaar aan bescherming tegen botnets. In deze periode heeft het softwarebedrijf zeven besloten bijeenkomsten gehouden met opsporingsdiensten als Interpol.

Sûreté du Québec

De botnet-tool van Microsoft zou eerder dit jaar al zijn ingezet bij een belangrijke arrestatie van de Canadese politie.

In februari gebruikte de Sûreté du Québec de botnet-buster om in te breken in een netwerk dat bijna 500.000 computers in 110 landen had geïnfecteerd, zo zegt Frederick Gaudreau van de provinciale eenheid tegen cybercriminaliteit.

De politie van Quebec had hiervoor eerst chatrooms van hackers bijgehouden en informanten gehoord. Er waren verdachten, maar het was niet duidelijk wie de botnets daadwerkelijk aanstuurde. Via de botnet-buster konden zij het IP-adres van de botnet-beheerder achterhalen en de zaak oplossen. "Zonder de Microsoft-tool zouden we nog twee jaar over het onderzoek gedaan hebben", aldus een tevreden Gaudreau van de politie van Quebec.

Bron: Webwereld

 
Blogs schieten als paddestoelen uit de grond PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door A.D.O. van Dijk   

Het bijhouden van weblogs is aanzienlijk toegenomen, blijkt uit onderzoek onder 17.000 internetters. In Nederland zouden 1,7 miljoen websurfers een blog bijhouden; in China 42 miljoen.

 

Lees meer...